Dantest Trainingtest - Het testen van uithoudings-, herstelvermogen en overtraining

De Dantest trainingtest gebruikt een geavanceerde meting voor het vaststellen van de lichamelijke fitness. Over de afgelopen 30 jaar is er veel onderzoek gedaan naar de fysiologische effecten van inspanning, stress en herstel. Via state of the art software, die het ECG en de bloedvaten analyseert, kunnen verreikende uitspraken worden gedaan over de fysieke- en mentale toestand waarin iemand zich bevind.

Het systeem herkend, door een test van slechts 10 min., verschillende niveau’s van fysieke fitness en genereert direct overzichtelijke rapportages en grafieken gebaseerd op uitgebreid wetenschappelijk gevalideerd onderzoek.

De fitness evaluatie behelst de volgende gegevens en indexen:

  1. Overall trainingindex (niveau)
  2. Anaërobe alactische index (explosieve sprintsysteem)
  3. Anaërobe lactische index (melkzuursysteem)
  4. Aërobe index (zuurstofsysteem)
  5. Training adaptatie index
  6. Herstel index
  7. Overtraining index
  8. Autonome balans analyse (voor uitleg klik hier)
  9. Fysieke- en mentale stress (voor uitleg klik hier)

De Trainingindex is een overall meting van het dynamisch reguleringsvermogen van het cardiovasculaire systeem.

Het lichaam maakt gebruik van verschillende systemen tijdens de training, om de spieren te voorzien van voldoende energie. Tijdens de training worden de verschillende energie leverende systemen aangesproken, afhankelijk van de duur, de frequentie en de intensiteit van de inspanning. De trainingtest levert de wetenschappelijk verantwoorde informatie op basis waarvan gerichter en effectiever getraind kan worden.

Daarnaast levert het systeem de verschillende hartfrequentiezones, die aangeven welk systeem binnen welke hartfrequentiezone met name wordt aangesproken. Verder wordt ook de VO2 max (volume van de maximaal hoeveelheid opgenomen O2) aangegeven.